(A képek illusztárciók, nem a mi kennelünk kutyái!)

 

 

  Kínai Meztelen Kutya

A fajta ismertetése feltöltés alatt!


 

Amerikai Staffordshire Terrier

Fenevad a gyerekszobában?

Inkább mindenes testőr és babysitter a családban

Találkoztak már olyan testőrrel, aki hétköznap a rábízott személyek és vagyontárgyak lelkiismeretes őrzése mellett még a család négyéves kislányára is felügyel, majd hétvégén maximális pontszámmmal megnyer egy sportversenyt és első lesz egy nemzetközi szépségversenyen? Az amerikai staffordshire terrier ilyen tökéletes bodyguard lehet, ha mi is megfelelő társai vagyunk.

Amerikai álom

Bár az amerikai kultúra vívmányai nem mindig aratnak osztatlan sikert Európában, s az USA kinológiai élete is gyakran megdöbbenti a kontinenst (lásd "törpe" komondorok és "tűfejű" dobermannok), ezúttal sikerült valami nagyszerűt alkotniuk. Igaz, angol alapokra építettek: a jó öreg Angliából importáltak bulldogok és terrierek keresztezéséből származó kutyákat az Egyesült Államokba. Ilyen híres import kutyák voltak az 1880-as években Pilot, Paddy és Pat, Cockney Charley Lloyd kutyái. Az Amerikai Kennel Klub 1936-ban ismerte el hivatalosan a fajtát, staffordshire terrier néven. 1972-ben az elnevezést kibővítették az amerikai jelzővel, hogy egyértelműen megkülönböztessék az angol staffordshire bullterriertől. Így a sok becenév tehát – amstaff, stafford, AMST, staffie – egy fajtát takar, az amerikai staffordshire terriert.

Olyan amilyennek látszik?

Az amstaff azon szerencsés – és viszonylag ritka – fajták közé tartozik, amelyeknél a külső megjelenés erősen függ a wesentől, azaz a belső tulajdonságok összességétől. Képzeljünk csak el a kiállítási körben egy erőtől duzzadó, élénk, figyelmes, a bírót barátságosan üdvözlő amerikai staffordshire terriert és egy külső jegyeiben viszonylag tökéletes, de félénk, visszahúzódó "szépséget"! Egyértelműen az első, önmagát magabiztosan mutató kutya nyeri el a közönség és a szakemberek tetszését.

Az amerikai staffordshire terrier bátorsága közmondásos, e tulajdonságát már a standard (a hivatalos fajtaleírás) első bekezdése rögzíti. Kiegyensúlyozott, temperamentumos kutya, idegenekkel szemben barátságos, gyakran kitörő örömmel üdvözli embertársait. Ez azonban ne keserítse el a megbízható testőrre vágyó gazdát! Még a postást is játékosan fogadó amstaff is minden esetben felismeri a rosszszándékú idegent, s nem éppen barátságosan bánik vele. Gyerekekkel szemben végtelenül türelmes, azt is hagyja, hogy a hátán lovagoljanak vagy a fülét húzgálják.

Igazi mindenes

A kutyázás minden területén kiemelkedőt nyújthat. Bátorságánál és erejénél fogva kiváló őrző-védő kutya, tanulékony, fegyelmezhető, szimatmunkája is jó. Mozgékony, nem nehézkes kutya, tehát agilityben is eredményes. Németországban nemcsak IPO versenyeken látni amstaffokat, hanem mentőkutyaként is. A német Vörös Kereszt kutyás mentőosztagának első amerikai staffordshire terrier tagja egy Conan nevü csíkos kan. Gazdájával, Karin Deublerrel kétéves kemény felkészülés után – leereszkedés helikopterről kutyával, elsősegélynyújtás, kinológiai ismeretek stb. – 1997 novemberében tették le a mentőkutya-vizsgát. Ausztriában pedig egy amstaff maximális pontszámot kapott a stájer vadászkutya-vizsgán.

De mindenekelőtt az amerikai staffordshire terrier hűséges és megbízható társa az embernek, minden helyzetben. Méretének és rövid szőrzetének köszönhetően városi tartásra is kiválóan alkalmas. Elég, ha hetente néhányszor gumikefével átkeféljük. Így egyébként nemcsak az elhalt szőrszálakat távolítjuk el, de kellemesen meg is masszírozzuk kutyánkat, ez serkentőleg hat a bőr vérkeringésére. Az amstaff kizárólagos kennelben tartása felér egy halálos ítélettel. Aki nem így gondolja, nem ismeri a fajtát. Az amerikai staffordshire terriernek sok-sok szeretetre, foglalkozásra van szüksége, szinte fontosabb számára az emberi társaság, mint fajtársaié.

Nem mindenkinek!

Konzekvens nevelés és sok szeretet mellett az amerikai staffordshire terrierből a legtökéletesebb barát és kísérő válhat. Igazi mindenes, de nem mindenkinek. Kutyás szakszóval élve, az amstaff csak szilárd wesenű, azaz kiegyensúlyozott, barátságos, nyílt embereknek való. Főleg a kanok néha hajlamosak túlságosan is domináns viselkedésre, így kölyökkoruktól fogva következetes, szeretteljes nevelést igényelnek. Bár szívesen heverésznek a gazda ágyában, egyáltalán nem lusta kutyák, sétáltatásukat nem lehet tíz perc alatt elintézni. Szükségük van alapos mozgásra, foglalkozásra, de nem úgy, hogy leoldjuk a pórázt, aztán hadd menjen. Egy amstaff séta közben állandó felügyeletet igényel, s minden esetben visszahívhatónak kell lennie. Ne feledjük, hogy egy kimondottan erős, temperamentumos kutyáról van szó, s ha általában fajtársaival nem is keresi a harcot, ha provokálják, nem tétovázik megvédeni magát. S ha már megtörtént a baj, hiába mondjuk, hogy nem a mi kutyánk kezdte.

Kölyökvásárlás

Egy kiskutya vásárlása évekre szóló döntés. Mielőtt egy kedves kis ráncos pofácskájú amerikai staffordshire kölyök hazavitele mellett döntünk, érdemes elolvasni néhány kutyás könyvet. Legjobb, ha egy kifejezetten ezzel a fajtával foglalkozó művet keresünk. Magyar nyelven is olvasható az amerikai Jacqueline Fraser nagyon alapos, sok tanáccsal szolgáló könyve az amerikai staffordshire terrierről. A fajtával kapcsolatos szinte minden kérdésre választ találunk benne. (Kutyatár sorozat, Elek és Társa Könyvkiadó, 1996) Ha már rendelkezünk a szükséges elméleti tudással, a következő fontos lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása, akitől majd a kölyköt vásároljuk. Egy kutya kölyökkori élményei döntő fontosságúak későbbi jellemét illetően. Járjunk kiállításokra, itt sok tenyésztővel megismerkedhetünk, de hirdetések alapján is elindulhatunk. Megfontolt, lelkiismeretes tenyésztő előre megtervezi az alom születését, s általában a havonta megjelenő kutyás lapokban ad fel hirdetést. Nem árt óvakodni a kutyáik harciasságára hivatkozó hirdetőktől sem. Ha meglátogatunk egy tenyésztőt, ismerkedjünk meg kutyáival, főleg leendő kiskutyánk szüleivel. Ha egy amstaffot befeléfordított dupla szögesnyakörvben vezetnek elő, akkor ott valami baj van. Lehet, hogy nem is a kutyával, hanem inkább gazdájával; mi inkább mindenesetre keressünk másik tenyésztőt.

Jellemrajz:

Az amstaff jellemének megértéséhez gondoljunk vissza a fajta kialakulásának történetére, egyik oldalon a súlyos egyéniségű és izomzatú bulldog, a rakoncátlan marhák elfogása, majd a kegyetlen állatviadalok során edződött kemény munkakutya, míg a másikon az élénk idegrendszerű és fürge mozgású vadászeb, a terrier áll. Őseitől kizárólag a legjobb géneket örökölve a bulldog-terrier keverékek addig soha nem látott módon egyesítették magukban a hihetetlen erőt, a gyorsaságot és a kitartást. A fizikai jellemzőkön túl azonban ezen kutyák jelleme volt az, amely számtalan generációjuk sikerét biztosította a kutyaharcok történetében. Ezt a kegyetlen iskolát járta végig az amstaff közvetlen őse, s ez biztosította a fizikálisan vagy mentálisan gyenge példányok kiszűrését, s jutatta továbbtenyésztési lehetőséghez kizárólag a legjobb egyedeket. A viadorebekben nagyra értékelt tulajdonságok, a szilárd, karakán jellem, a kombinálókészség és jó helyzetfelismerés, valamint a magasszintű intelligencia, ezért szereztek híveket ezeknek a kutyáknak, s az elkötelezett, lelkes tenyésztők erre az alapra építve alakították ki az egykori harcosokból a mai, modern fajtát. Az amstaff ma is őrzi őseinek egyéniségét, kemény és rettenthetetlen munkakutya, akinek lényétől idegen a félelem, vagy bármiféle megalázkodás, ugyanakkor bármikor kapható egy kis játékra, bolondozásra. A fajta egyik legfontosabb jellemzője az a hihetetlen életkedv, amely rögtön átragad mindenkire a környezetében. A feléje barátságosan közeledővel kész rögtön barátságot kötni, legyen az, ember vagy kutya. Azonban, ha a helyzet megköveteli, kész bármikor rendelkezésre állni és engedelmeskedni a parancsnak – s ezt nem gépiesen, valami beidegződés hatására teszi, hanem sokkal inkább azért, hogy gazdája kedvében járjon. Számára a legfontosabb, hogy családjának körében lehetőleg a figyelem középpontjában tartózkodhasson, s valóban együtt élhessen szeretteivel. Az igazi tenyésztők éppen ezért fordítanak megkülönböztetett figyelmet a karakter kérdésére és csak tökéletesen kiegyensúlyozott idegrendszerű egyedeket párosítanak. Ne feledjük, olyan kutyáról beszélünk, amelyet fizikai adottságai messze a többi kutya fölé emelnek.

Felhasználhatóság és nevelés:

Az amerikai staffordshire terrier rendkívüli fizikai és szellemi adottságainak köszönhetően igen széles körben elterjedt és sokféle feladatra használható kutya. A hagyományos társkutya szerepén, valamint az őrző-védő feladatokon túlmenően – elsősorban természetesen hazájában – alkalmazzák ,mezőgazdasági munkára (állatterelés, kártevő- és rágcsálóirtás), és nagyvadászatra is. Mivel imádja csillogtatni képességeit, remekül alkalmas sportkutyának, a Schutzhund –, és más kiképzéssel (agility, flyball, stb..) nemcsak a benne rejlő lehetőségeket aknázhatjuk ki, de kutyánk feles energiáit is leköthetjük. Ugyancsak nagyszerű és rendkívül népszerű kiállítási kutyák válnak belőlük, méretüknél fogva könnyen kezelhető és felvezethető, a junior handlerek által is kedvelt, a többi "nagy" fajtával egyenrangú résztvevői a legkülönbözőbb seregszemléknek. Az amstaff gyorsan és szívesen tanul, amennyiben a kiképzés metódusa inkább a nevelés és nem a drillírozás szóval jellemezhető. Fontos, hogy mindig a jutalmazás és a játékosság legyen vezérlő elvünk, így egészen összetett dolgok elsajátítására is rávehetjük kedvencünket. Az alapvető tudnivalók, valamint a társaságban való viselkedés elsajátítását, a szocializációt legjobb minél előbb elkezdeni. Ezek hiányában minden esély megvan arra, hogy az alapvetően erős egyéniség rossz irányba alakuljon és a kutya önfejűvé, kezelhetetlenné, netán környezetére veszélyessé váljék.

Itt el is érkeztünk a fajtát időnként rossz színben feltüntető, néha egyáltalán nem megalapozott hírek értékeléséig. Bizton állítható, hogy a különféle események hátterében szinte minden esetben a tulajdonosok felelőssége, vagy éppen felelőtlensége áll, a nem megfelelő tartási körülmények, rossz bánásmód miatt ingerlékennyé vált, esetleg célzatosan agresszívvá nevelt kutya éppolyan vétlen áldozata a tragédiának, mint az általa megtámadott személy. Mindenképpen le kell szűrnünk egy fontos tanulságot: amerikai staffordshire terrier nem való mindenkinek! Tartásához a kutya iránti szereteten és odaadáson túl némi hozzáértés, valamint felelősségérzet is szükséges. Nem ajánlott ideges, ingerlékeny embereknek, mivel egy amstaff gazdájának mindig készen kell állnia némi játékra, egy kis bolondozásra, mivel kutyájuk ezt igényli, s ennek hiányában kedvetlenné, sőt búskomorrá válik, aminek egyenes következménye a kiszámíthatatlan viselkedés. Hősünk nem "kennelkutya": a bezártságot rosszul tűri, hiszen így nemcsak nagy mozgásigényét nem tudja kielégíteni, de "személye" elutasításának is fogja fel. Ennek ellenére jól tartható akár kis lakásban is, amennyiben megfelelő mozgási lehetőséget, valamint kellő szellemi elfoglaltságot biztosítunk számára, amivel levezetheti energiáit és kiélheti társaság iránti igényét. Amennyiben betartjuk ezen egyszerű szabályokat, biztosak lehetünk abban, hogy magunk és szeretteink számára egy igazi társat, új családtagot, ugyanakkor tökéletes védelmet biztosító hűséges barátot találtunk.

 

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár